Rookmelders

Detecteert een brand op basis van lichtreflectie. Hij meet de rookdeeltjes in de lucht aan de hand van de lichtverstrooiing.
Wij werken met verschillende detectoren waaronder:

  • puntdetectoren (zowel optisch, thermisch als multicriteria)
  • beamdetectoren (in grotere ruimtes een alternatief voor puntdetectoren).

Beam detectoren

Beamdetectoren ontdekken brand door de verstoring van een (infrarood) lichtstraal door de rookgassen. Zij worden vooral gebruikt voor de bescherming van grote of hoge ruimtes, waar de puntdetectoren ofwel te traag zouden reageren omwille van de hoogte, ofwel te duur uitvallen omwille van het aantal.

Een multi spectrum beamdetectoren werkt op een verandering van de UV én de IR lichtstralen en is aldus minder onderhevig aan valse alarmen. Tevens kunnen meerdere zenders gekoppeld worden met één ontvanger.

CO-melder

Om een vergiftiging door koolstofmonoxide te vermijden, dien je best zoveel mogelijk te verluchten. Een co melder detecteert of de concentratie koolstofmonoxide te hoog is. Toch zal de regelmatige verluchting je beter beschermen tegen koolstofmonoxidevergiftiging dan een co melder.

Brandcentrale

Als je je rookmelder koppelt aan een brandcentrale, zullen er externe sirenes in werking treden en worden contactpersonen automatisch verwittigd. Ideaal voor bedrijven waar veel branddetectiesystemen nodig zijn.
Bij dit systeem kunnen meerdere detectoren geplaatst worden op eenzelfde net. Diezelfde netten worden aangesloten op een branddetectiecentrale die weergeeft in welke ruimte een brandalarm is afgegaan en/of welke aan vervanging toe zijn.
Geschikt voor kleinere aantallen.
Bij een conventioneel branddetectiesysteem worden de branddetectoren aangesloten op een lus. Wanneer het brandalarm afgaat, wordt dit gemeld per lus. Voordelig aan dit systeem is dat het praktisch, eenvoudig en goedkoper is in vergelijking met andere systemen.
Hij is ook ideaal als opvolging bij afwezigheid. Bovendien wordt de werking van de rookmelders hiermee automatisch gecontroleerd.

Meldknoppen

Ook manuele meldknoppen maken een deel uit van het branddetectiesysteem.

Sirenes

De sirenes moeten strategisch worden geplaatst zodat deze in elk lokaal een geluidsniveau van 65db garanderen.